Ένα τσάι που εξακολουθεί να κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά του είναι το λευκό. Ένα από τα πιο σπάνια στον κόσμο. Υπάρχουν δύο ερμηνείες για την προέλευση του ονόματος του. Η πρώτη βασίζεται στο χρώμα του εκχυλίσματος του, που είναι πολύ ανοικτό, θα το χαρακτηρίζαμε ακόμη και "χλωμό". Η δεύτερη ερμηνεία βασίζεται στο πιο σπάνιο τσάι αυτής της κατ...
Ένα τσάι που εξακολουθεί να κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά του είναι το λευκό. Ένα από τα πιο σπάνια στον κόσμο. Υπάρχουν δύο ερμηνείες για την προέλευση του ονόματος του. Η πρώτη βασίζεται στο χρώμα του εκχυλίσματος του, που είναι πολύ ανοικτό, θα το χαρακτηρίζαμε ακόμη και "χλωμό". Η δεύτερη ερμηνεία βασίζεται στο πιο σπάνιο τσάι αυτής της κατηγορίας, Silver Needles (Yin Zhen) που μαζεύεται δύο μέρες το χρόνο και αποτελείται μόνο από τα μεστωμένα τρυφερά μπουμπούκια των φύλλων, πριν ανοίξουν και είναι καλυμμένα με ένα άσπρο, σχεδόν ασημένιο, χνούδι.
Το λευκό τσάι δεν περνά από τη διαδικασία της ζύμωσης. Μόλις το μαζέψουν, το αφήνουν για λίγο να μαραθεί και να εξατμιστεί η φυσική του υγρασία και μετά το στεγνώνουν.
Το ποσοστό των ευεργετημάτων του λευκού τσαγιού είναι αυξημένο σε σχέση με το πράσινο.
Σε αυτήν την κατηγορία θα βρείτε τις ποικιλίες του λευκού τσαγιού από τις διάφορες χώρες προέλευσης.
Υποκατηγορίες
Είναι το αποικιακό όνομα της Σρί Λάνκα. Η τρίτη χώρα σε μέγεθος παραγωγής στον κόσμο. Η πώληση του τσαγιού γίνεται στο Κολόμπο, μέσω των δημοπρασιών δύο φορές την εβδομάδα. Η Σρί Λάνκα παράγει σχεδόν αποκλειστικά μαύρο τσάι. Η παραγωγή πράσινου είναι πολύ περιορισμένη και σε πολύ αρχικά στάδια. Έξάλλου, είναι αδύνατο να ανταγωνιστούν τις παραδοσιακές υπερδυνάμεις Κίνα και Ιαπωνία. Παρόλα αυτά το Silver Tips, είναι ένα πολύ αξιόλογο λευκό τσάι που παράγεται στην Κεϋλάνη.
Το τσάι, ως προς την ποιότητα, το κατατάσσουν σε τρείς κατηγορίες ανάλογα με το υψόμετρο της περιοχής που καλλιεργείται. Δηλαδή, έχουμε τσάι Ορεινό (Highgrown), που καλλιεργείται σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 1200 μέτρα, Μεσαίου υψομέτρου (Midgrown), που καλλιεργείται από 600-1200 μέτρα και Χαμηλού υψομέτρου (Lowgrown), που καλλιεργείται ως τα 600 μέτρα.
Γεωγραφικές περιοχές της Σρί Λάνκα που είναι γνωστές για την ποιότητα του τσαγιού τους είναι η Nuwara Eliya, Uva, Kandy, Dimpula και άλλα. Μέσα σε αυτές τις τρείς βασικές κατηγορίες υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές περιοχές, ιδιαίτερα ξεχωριστές, οι κήποι.
Εδώ η παραγωγή είναι εξαιρετικά μικρή, το μικροκλίμα όμως της κάθε περιοχής ευνοεί ιδιαίτερα την ποιότητα του τσαγιού, που γίνεται έντονα αρωματικό και με εκπληκτική γεύση. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους κήπους Devithurai, Nayapane, Kaipoogala, Polgahawila, Katandola.
Το τσάι της Κεϋλάνης προσφέρει στον καταναλωτή μια περιπέτεια σε φίνες και διαφορετικές μεταξύ τους γεύσεις που εξαρτώνται από την περιοχή που έχει αναπτυχθεί το φυτό και την ιδιαιτερότητα του μικροκλίματος. Συχνά το τσάι της Κεϋλάνης γίνεται χαρμάνι με τσάι άλλων περιοχών και ίσως να βρείτε διαφορές στα παρακάτω είδη που είναι αυθεντικά και όχι χαρμάνια.