Ινδία

Το τσάι της είναι κυρίως μαύρο και γνωστό από τις δύο μεγάλες περιοχές του Assam και του Darjeeling.
Το Assam βρίσκεται στις ανατολικές πεδιάδες της Ινδίας. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή παραγωγής τσαγιού και εκτείνεται από τη μία πλευρά του ποταμού Βραχμαπούτρα μέχρι τα σύνορα με το Μπανγκλαντές και τη Βιρμανία. Ιστορικά, η περιοχή έρχετα...

Το τσάι της είναι κυρίως μαύρο και γνωστό από τις δύο μεγάλες περιοχές του Assam και του Darjeeling.
Το Assam βρίσκεται στις ανατολικές πεδιάδες της Ινδίας. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή παραγωγής τσαγιού και εκτείνεται από τη μία πλευρά του ποταμού Βραχμαπούτρα μέχρι τα σύνορα με το Μπανγκλαντές και τη Βιρμανία. Ιστορικά, η περιοχή έρχεται δεύτερη μετά τη νότια Κίνα, στην εμπορική εκμετάλλευση του φυτού. Μάλιστα σε αυτές τις δύο περιοχές τα τεϊόδενδρα προϋπήρχαν και δε χρειάστηκε η μεταφορά τους από άλλες περιοχές. Γι αυτό το λόγο, και επιστημονικά αναφέρονται ως Camelia Assamica και Camelia Sinensis. Το τσάι από το Assam χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε χαρμάνια για πρωινό τσάι και πίνεται ως τονωτικό. Το τσάι έχει σκούρο εκχύλισμα, είναι πλούσιο και πυκνό κι έχει δυνατό χαρακτηριστικό άρωμα.
Το τσάι του Darjeeling μεγαλώνει στους πρόποδες των Ιμαλαΐων στη βορειοανατολική Ινδία. Η ασύγκριτη ποιότητα του, η ξεχωριστή γεύση και το άρωμα του είναι αποτέλεσμα τοποθεσίας, κλίματος, σύστασης εδάφους, μεγάλου υψομέτρου - φτάνει τα 1750 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, προσεκτικής καλλιέργειας, φροντισμένης ζύμωσης... Όλα αυτά συντελούν ώστε το Darjeeling να κερδίσει το όνομα "η Σαμπάνια των Τσαγιών". Εκτός από μαύρο τσάι, υπάρχει ο κήπος Avongrove στο Darjeeling που παράγει αποκλειστικά πράσινο τσάι εξαιρετικής ποιότητας.
Λόγω της μοναδικότητάς και της εξαιρετικής αξίας των τσαγιών της περιοχής, πολλοί καπηλεύονται τη φήμη του για να πουλήσουν τσάι υποδεέστερης ποιότητας και αξίας. Έτσι ενώ παράγονται περίπου 10 εκατομμύρια κιλά αυθεντικού Darjeeling ετησίως, παγκοσμίως πωλούνται περισσότερα από 60 εκατομμύρια κιλά. Για να προστατεύσει την παραγωγή του τσαγιού της και ειδικότερα το τσάι που παράγεται στη περιοχή του Darjeeling η Ινδία, το 1953, ίδρυσε ένα κρατικό οργανισμό, ο οποίος έχει κατοχυρώσει διεθνώς, αφ' ενός μεν το όνομα Darjeeling σαν ονομασία προέλευσης, αφετέρου δε ένα μοναδικό σήμα που πιστοποιεί ότι το τσάι είναι 100% Darjeeling και πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Το σχέδιο πιστοποίησης, που έχει οριστεί απο τον κρατικό οργανισμό καλύπτει όχι μόνο τα στάδια απο την καλλιέργεια ως την εξαγωγή, αλλά και όλη τη διακίνηση μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Ταυτόχρονα ο οργανισμός παραχωρεί  και το δικαίωμα χρήσης του ονόματος και του σήματος σε όσους διακινούν το αυθεντικό Darjeeling, χορηγώντας τους έναν μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης.
Ο οίκος τσαγιού Madras είναι η πρώτη εταιρεία που απέκτησε το προνόμιο χρήσης του ονόματος και του σήματος του Darjeeling, έχοντας την πρωτοπορία της αδειοδότησης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

Για την ποιότητα των φύλλων και του εκχυλίσματος των τσαγιών του Assam και του Darjeeling  έχει καθιερωθεί μία διεθνής ονοματολογία με τα εξής αρχικά: S, F,T, G, F, O, P, που σημαίνουν :
Το S, αρχικό της λέξης  supreme (εξαιρετικό) προσδιορίζει το χρώμα και το εκχύλισμα.
Τα αρχικά F, T, G, σημαίνουν  F, fancy (πολύ ωραίο, φανταστικό) T, tippy (από κορυφές) G, golden (χρυσαφένιο) και προσδιορίζουν την ποιότητα των φύλλων που συλλέγονται. Δηλαδή, την κορυφή, το φύλλο που δεν έχει ανοίξει ακόμη και καλύπτεται από ένα χρυσαφένιο ή ασημένιο χνούδι.
Το F, flowery (αρωματικό) προσδιορίζει το χαρακτηριστικά δυνατό άρωμα που έχει.
Τα αρχικά O, orange (πορτοκαλί) και P, pekoe (φύλλο) προσδιορίζουν το δεύτερο και το τρίτο φύλλο που είναι και αυτά πολύ τρυφερά κι έχουν κεχριμπαρένιο χρώμα.

More

Catalog

Enabled filters:
    Availability
    Condition
    Manufacturer

    Tags

    Ινδία There is 1 product.

    Showing 1 - 1 of 1 item
    Showing 1 - 1 of 1 item