10 οφέλη του μαύρου τσαγιού που ίσως δεν γνωρίζετε!!

10 οφέλη του μαύρου τσαγιού που ίσως δεν γνωρίζετε!!

Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι παρασκευάζονται από ένα θάμνο που ονομάζεται Camellia Sinesis, αλλά με διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας. Εκτός από τα φύλλα που μαραίνονται, τυλίγονται και θερμαίνονται, τα φύλλα του μαύρου τσαγιού ζυμώνονται πριν την τελική διαδικασία θέρμανσης.

Παρακάτω είναι 10 οφέλη για την υγεία από ένα ή δύο φλιτζάνια μαύρο τσάι σε τακτική βάση, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνιστάται το μαύρο τσάι να καταναλώνεται χωρίς πρόσθετα όπως γάλα ή ζάχαρη για να αξιοποιήσει πραγματικά τα οφέλη του.

1. Προάγουν τη στοματική Υγεία: Οι μελέτες που έχουν γίνει για το μαύρο τσάι δείχνουν ότι μειώνει τον σχηματισμό πλάκας καθώς περιορίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προάγει το σχηματισμό κοιλοτήτων και αποσυνθέσεων των δοντιών. Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο μαύρο τσάι σκοτώνουν τα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητα καθώς επίσης εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηριακών ενζύμων που σχηματίζουν το κολλώδες υλικό που δεσμεύει την πλάκα στα δόντια μας.

2. Βοηθούν για ένα καλύτερο καρδιακό σύστημα: Ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης των ανθρώπων, τα άτομα που καταναλώνουν 3 ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι έχουν κατά 79% μικρότερη πιθανότητα για εγκεφαλικό επεισόδιο από τους ανθρώπους που καταναλώνουν λιγότερο από 1 φλιτζάνι πράσινο ή μαύρο τσάι την ημέρα.

3. Έχουν αντιοξειδωτικά: Το μαύρο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, που είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αποτροπή μιας βλάβης του DNA που σχετίζεται με τον καπνό ή άλλες τοξικές χημικές ουσίες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι διαφορετικά από εκείνα που λαμβάνονται από τα φρούτα και τα λαχανικά και επομένως ως τακτικό μέρος της διατροφής μας μπορούν να προσφέρουν επιπλέον οφέλη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

4. Προλαμβάνουν τον καρκίνο: Αν και απαιτούνται πολύ περισσότερες έρευνες για να υποδείξουν με εμπιστοσύνη αυτόν τον ισχυρισμό, κάποια έρευνα κατά τη διάρκεια των ετών υποδηλώνει ότι τα αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες στο τσάι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κάποιων τύπων καρκίνου.

5. Προάγουν υγιή οστά: Έχει επίσης υποδειχθεί ότι οι συνηθισμένοι πότες τσαγιού έχουν ισχυρότερα οστά και χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας λόγω των φυτοχημικών που βρίσκονται στο τσάι.

6. Μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη: Με βάση μια ερευνητική μελέτη που διεξήχθη σε ηλικιωμένους ανθρώπους που ζουν στα νησιά της Μεσογείου, ανακαλύφθηκε ότι άτομα που κατανάλωναν μαύρο τσάι μακροπρόθεσμα σε μέτριο επίπεδο (δηλαδή 1-2 φλιτζάνια την ημέρα ) είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη ή εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

7. Ανακουφίζουν από το άγχος: Όλοι γνωρίζουμε για τα ηρεμιστικά και χαλαρωτικά οφέλη του μαύρου τσαγιού. Όχι μόνο μας βοηθά μετά από μια κουραστική μέρα, αλλά μελέτες δείχνουν ότι το αμινοξύ L-theanine που βρίσκεται στο μαύρο τσάι μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να συγκεντρωθούμε καλύτερα. Το μαύρο τσάι έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλης) όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες σε τακτική βάση.

8. Προάγουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα: Το μαύρο τσάι περιέχει αντιγόνα αλκυλαμίνης που βοηθούν στην ενίσχυση της ανοσολογικής αντίδρασης. Επιπλέον, περιέχει τανίνες που έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τους ιούς και επομένως να μας προστατεύουν από τη γρίπη και άλλους συνήθης ανιχνεύσιμους ιούς στην καθημερινότητά μας.

9. Προάγουν μια υγιή πεπτική οδό: Εκτός από τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, οι τανίνες έχουν επίσης θεραπευτική επίδραση στις γαστρικές και εντερικές ασθένειες και επίσης βοηθούν στη μείωση της πεπτικής δραστηριότητας.

10. Αυξάνουν την ενέργεια: Σε αντίθεση με άλλα ποτά που έχουν σχετικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, οι χαμηλές ποσότητες που βρίσκονται στο τσάι μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο χωρίς υπερβολική διέγερση της καρδιάς.

Πηγή:Ιουλία Χαριστού (Διαιτολόγος- Διατροφολόγος)/ http://thessdiet.gr/articles/sumboules/10-ofeli-tou-maurou-tsagiou-pou-den-gnorizate