Χώρα προέλευσης There is 1 product.

Subcategories

 • Κίνα

  Τσάι είναι το ρόφημα που γίνεται από τα φύλλα της Camelia Sinensis, δηλαδή του τεϊόδενδρου. Η μυθική προέλευση του έχει τα χνάρια της στο 2737 π.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κινέζου Αυτοκράτορα Shen Nung. Η καλλιέργεια του όμως ξεκίνησε στην Κίνα τον 4ο αιώνα. Αυτή την εποχή όμως το τσάι δεν το έφτιαχναν σα ρόφημα αλλά το έβαζαν μέσα σε γλυκά και το έβραζαν μαζί με ρύζι, μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς. Αργότερα τα αποξηραμένα φύλλα τα έκαναν σκόνη και τα κτυπούσαν σε μπωλ με νερό. Ο τρόπος παρασκευής που γνωρίζουμε εμείς σήμερα, έγινε δημοφιλής κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Ming (1368-1644).
  Είναι η χώρα που γνωρίζει το τσάι και τα μυστικά του όσο καμία άλλη. Εδώ κατέχουν τους τρόπους να παράγουν λευκό, πράσινο, oolong,  pu-erh, μαύρο και καπνιστό τσάι. Η καλλιέργεια, το μάζεμα, η επεξεργασία έχουν τη μοναδικότητα, το μύστηριο και την ανάταση που δίνει η τέχνη.
  Στη συλλογή μας θα βρείτε:
  Λευκό τσάι σε διαφορετικές ποιότητες. Από πολύ προσιτές όπως το Pai Mu Tan μέχρι και το σπάνιο Yin Zhen. Πράσινο τσάι σε πάρα πολλές ποιότητες, σχήματα και γεύσεις. Ξεχωρίζουν οι δύο βασικές κατηγορίες Chunmee και Gunpowder. Η πρώτη περιλαμβάνει πράσινο τσάι σε φύλλο, ενώ η δεύτερη πράσινο τσάι σε σφιχτοδιπλωμένους "κόκκους". Ακόμη, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε σπάνιες και δυσεύρετες ποιότητες. Τσάι oolong. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το pu-erh. Η συλλογή μας περιλαμβάνει συμπιεσμένες "πίτες", "φωλιές" μικρές και μεγάλες και πολύ καλές ποιότητες Ti Kuan Yin. Μαύρο τσάι σε μεγάλη ποικιλία. Yunnan σε πολλές ποιότητες ανάμεσα τους και η εξαιρετική πρώτη ποιότητα Jin Hao, Keemun, καπνιστό Lapsang Souchong και τα περίφημα Ning Hong Jin Hao, Golden Needles, Golden Monkey και Golden Downy.

 • Ιαπωνία

  Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, οι πρώτοι σπόροι τσαγιού "πέρασαν" από την Κίνα στην Ιαπωνία με το Βουδιστή μοναχό Dengyo Daishi και φυτεύτηκαν το 805 μ. Χ.. Πιστεύεται ότι μερικοί σπόροι στάλθηκαν και στον Ηγούμενο του Tagano-o της περιοχής Yamashiro και μερικά από τα φυτά όταν μεγάλωσαν, μεταφυτεύτηκαν στο Uji. Η περιοχή Uji είναι γνωστή για την καλή ποιότητα του εδάφους της και φημίζεται ακόμη και σήμερα για το καλό τσάι που παράγει.
  Οιι φυτείες του τσαγιού της Ιαπωνίας δε μοιάζουν καθόλου με τις αντίστοιχες φυτείες σε άλλα μέρη του κόσμου. Τα φυτά δεν αναπτύσσονται πολύ, είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο και κλαδεύονται ώστε να αποκτήσουν ομοιόμορφο κυματοειδές και πλατύ σχήμα. Η όψη τους από μακριά, θυμίζει τα κύματα  της θάλασσας λίγο πρίν σκάσουν στις ακτές. Μάλιστα, κάποιες μέρες πριν τη συγκομιδή και ανάλογα με το τσάι για το οποίο προορίζονται τα φύλλα, οι φυτείες σκεπάζονται με ψάθες από bamboo, καλάμια ή καμβά για να δημιουργηθεί τεχνητή σκιά. Τα φύλλα σχηματίζουν έτσι περισσότερη χλωροφύλλη και αποκτούν σκούρο πράσινο χρώμα.
  Οι γιαπωνέζοι παράγουν αποκλειστικά πράσινο τσάι. Σε αντίθεση με τα κινέζικα πράσινα τσάγια, η οξείδωση σταματά με ατμό. Στη συλλογή μας θα βρείτε το Bancha, το Sencha, το Sencha με τριαντάφυλλο, Sencha με λεμόνι και Sencha με αγριοκέρασο. Επίσης το Genmaicha, πράσινο τσάι με καβουρντισμένο ρύζι και το Matcha, τη πράσινη πούδρα που χρησιμοποιείται για την τελετή του τσαγιού. Τέλος, σε μας θα βρείτε και το Mugicha, ένα ρόφημα από καβουρντισμένα δημητριακά που φτιάχνεται όπως ο δικός μας ελληνικός καφές, χωρίς όμως να περιέχει καφεΐνη.

 • Βιετνάμ

  Οι Βιετναμέζοι καλλιεργούν τσάι για περισσότερο από 3000 χρόνια τώρα και η κατανάλωση τσαγιού αποτελεί οικογενειακή παράδοση για κάθε σπίτι. Είναι τόσο μεγάλη η σημασία που δίνεται στο τελετουργικό γύρω από το τσάι, που η προετοιμασία και το σερβίρισμα είναι αποκλειστική υποχρέωση του οικοδεσπότη. Το τελετουργικό όμως δε συνδέεται με τη θρησκεία όπως με την τελετή τσαγιού στην Ιαπωνία. Έχει μεγάλη κοινωνική σημασία σαν έκφραση φιλοξενίας και συνοδεύει κάθε δραστηριότητά τους είτε αυτή σχετίζεται με την εργασία, τη μάθηση, ακόμη και με τις διαπραγματεύσεις πολιτικές και διεθνείς. Θεωρείται προσβολή αν κάποιος καλεσμένος αρνηθεί να πιεί τσάι έστω κι αν το κάνει με πολύ ευγενικό τρόπο.
  Οι περισσότερες καλλιέργειες στο Βιετνάμ βρίσκονται στο μεσαίο και βόρειο τμήμα της χώρας και αποτελούνται κυρίως από μεγάλα δένδρα 6-8 μέτρων. Το Βιετνάμ αποτελεί προνομιακή περιοχή καλλιέργειας αφού παρουσιάζει πληθώρα πλεονεκτημάτων: τροπικό κλίμα, έδαφος, υγρασία κλπ. Από την άλλη πλευρά πάλι, η ενασχόληση με το τσάι μειώνει τα ποσοστά πείνας και φτώχειας του ντόπιου πληθυσμού, προσφέροντας ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς ενώ παραλληλα βελτιώνει τις περιβαλλοντικές συνθήκες των καλλιεργήσιμων περιοχών. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στη βιομηχανία του τσαγιού είναι ο ανταγωνισμός με τις άλλες χώρες παραγωγής. Μόλις τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία τσαγιού του Βιετνάμ άρχισε να εξοπλίζεται με σύγχρονες εγκαταστάσεις και μηχανήματα, που θα της επιτρέψουν να προωθήσει στην διεθνή αγορά τις καλές ποιότητες τσαγιού που παράγει και να κατακτήσει τη θέση που της αρμόζει. Αξίζει να δοκιμάσετε τσάι Oolong και Lotus που έχουν ένα ιδιαίτερο τρόπο παραγωγής.

 • Κεϋλάνη

  Είναι το αποικιακό όνομα της Σρί Λάνκα. Η τρίτη χώρα σε μέγεθος παραγωγής τσαγιού στον κόσμο. Η πώληση του τσαγιού γίνεται στο Κολόμπο, μέσω των δημοπρασιών δύο φορές την εβδομάδα. Η Σρί Λάνκα παράγει σχεδόν αποκλειστικά μαύρο τσάι. Η παραγωγή πράσινου είναι πολύ περιορισμένη και σε πολύ αρχικά στάδια. Εξάλλου, είναι αδύνατο να ανταγωνιστούν τις παραδοσιακές υπερδυνάμεις, Κίνα και Ιαπωνία. Παρόλα αυτά το Silver Tips, είναι ένα πολύ αξιόλογο λευκό τσάι που παράγεται στην Κεϋλάνη.
  Το τσάι, ως προς την ποιότητα, το κατατάσσουν σε τρείς κατηγορίες ανάλογα με το υψόμετρο της περιοχής που καλλιεργείται. Δηλαδή, έχουμε τσάι Ορεινό (Highgrown), που καλλιεργείται σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 1200 μέτρα, Μεσαίου υψομέτρου (Midgrown), που καλλιεργείται από 600-1200 μέτρα και Χαμηλού υψομέτρου (Lowgrown), που καλλιεργείται ως τα 600 μέτρα. Μέσα σε αυτές τις τρείς βασικές κατηγορίες υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές περιοχές, ιδιαίτερα ξεχωριστές, οι κήποι.
  Εδώ η παραγωγή είναι εξαιρετικά μικρή, το μικροκλίμα όμως της κάθε περιοχής ευνοεί ιδιαίτερα την ποιότητα του τσαγιού, που γίνεται έντονα αρωματικό και με εκπληκτική γεύση. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους κήπους Devithurai, Nayapane, Kaipoogala, Polgahawila, Katandola. Γεωγραφικές περιοχές της Σρί Λάνκα που είναι γνωστές για την ποιότητα του τσαγιού τους είναι η Nuwara Eliya, Uva, Kandy, Dimpula και άλλα.
  Το τσάι της Κεϋλάνης προσφέρει στον καταναλωτή μια περιπέτεια σε φίνες και διαφορετικές μεταξύ τους γεύσεις που εξαρτώνται από την περιοχή που έχει αναπτυχθεί το φυτό και την ιδιαιτερότητα του μικροκλίματος. Συχνά το τσάι της Κεϋλάνης γίνεται χαρμάνι με τσάι άλλων περιοχών και ίσως να βρείτε διαφορές στα παρακάτω είδη που είναι αυθεντικά και όχι χαρμάνια.

 • Ινδία

  Το τσάι της είναι κυρίως μαύρο και γνωστό από τις δύο μεγάλες περιοχές του Assam και του Darjeeling.
  Το Assam βρίσκεται στις ανατολικές πεδιάδες της Ινδίας. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή παραγωγής τσαγιού και εκτείνεται από τη μία πλευρά του ποταμού Βραχμαπούτρα μέχρι τα σύνορα με το Μπανγκλαντές και τη Βιρμανία. Ιστορικά, η περιοχή έρχεται δεύτερη μετά τη νότια Κίνα, στην εμπορική εκμετάλλευση του φυτού. Μάλιστα σε αυτές τις δύο περιοχές τα τεϊόδενδρα προϋπήρχαν και δε χρειάστηκε η μεταφορά τους από άλλες περιοχές. Γι αυτό το λόγο, και επιστημονικά αναφέρονται ως Camelia Assamica και Camelia Sinensis. Το τσάι από το Assam χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε χαρμάνια για πρωινό τσάι και πίνεται ως τονωτικό. Το τσάι έχει σκούρο εκχύλισμα, είναι πλούσιο και πυκνό κι έχει δυνατό χαρακτηριστικό άρωμα.
  Το τσάι του Darjeeling μεγαλώνει στους πρόποδες των Ιμαλαΐων στη βορειοανατολική Ινδία. Η ασύγκριτη ποιότητα του, η ξεχωριστή γεύση και το άρωμα του είναι αποτέλεσμα τοποθεσίας, κλίματος, σύστασης εδάφους, μεγάλου υψομέτρου - φτάνει τα 1750 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, προσεκτικής καλλιέργειας, φροντισμένης ζύμωσης... Όλα αυτά συντελούν ώστε το Darjeeling να κερδίσει το όνομα "η Σαμπάνια των Τσαγιών". Εκτός από μαύρο τσάι, υπάρχει ο κήπος Avongrove στο Darjeeling που παράγει αποκλειστικά πράσινο τσάι εξαιρετικής ποιότητας.
  Λόγω της μοναδικότητάς και της εξαιρετικής αξίας των τσαγιών της περιοχής, πολλοί καπηλεύονται τη φήμη του για να πουλήσουν τσάι υποδεέστερης ποιότητας και αξίας. Έτσι ενώ παράγονται περίπου 10 εκατομμύρια κιλά αυθεντικού Darjeeling ετησίως, παγκοσμίως πωλούνται περισσότερα από 60 εκατομμύρια κιλά. Για να προστατεύσει την παραγωγή του τσαγιού της και ειδικότερα το τσάι που παράγεται στη περιοχή του Darjeeling η Ινδία, το 1953, ίδρυσε ένα κρατικό οργανισμό, ο οποίος έχει κατοχυρώσει διεθνώς, αφ' ενός μεν το όνομα Darjeeling σαν ονομασία προέλευσης, αφετέρου δε ένα μοναδικό σήμα που πιστοποιεί ότι το τσάι είναι 100% Darjeeling και πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
  Το σχέδιο πιστοποίησης, που έχει οριστεί απο τον κρατικό οργανισμό καλύπτει όχι μόνο τα στάδια απο την καλλιέργεια ως την εξαγωγή, αλλά και όλη τη διακίνηση μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Ταυτόχρονα ο οργανισμός παραχωρεί  και το δικαίωμα χρήσης του ονόματος και του σήματος σε όσους διακινούν το αυθεντικό Darjeeling, χορηγώντας τους έναν μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης.
  Ο οίκος τσαγιού Madras είναι η πρώτη εταιρεία που απέκτησε το προνόμιο χρήσης του ονόματος και του σήματος του Darjeeling, έχοντας την πρωτοπορία της αδειοδότησης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

  Για την ποιότητα των φύλλων και του εκχυλίσματος των τσαγιών του Assam και του Darjeeling  έχει καθιερωθεί μία διεθνής ονοματολογία με τα εξής αρχικά: S, F,T, G, F, O, P, που σημαίνουν :
  Το S, αρχικό της λέξης  supreme (εξαιρετικό) προσδιορίζει το χρώμα και το εκχύλισμα.
  Τα αρχικά F, T, G, σημαίνουν  F, fancy (πολύ ωραίο, φανταστικό) T, tippy (από κορυφές) G, golden (χρυσαφένιο) και προσδιορίζουν την ποιότητα των φύλλων που συλλέγονται. Δηλαδή, την κορυφή, το φύλλο που δεν έχει ανοίξει ακόμη και καλύπτεται από ένα χρυσαφένιο ή ασημένιο χνούδι.
  Το F, flowery (αρωματικό) προσδιορίζει το χαρακτηριστικά δυνατό άρωμα που έχει.
  Τα αρχικά O, orange (πορτοκαλί) και P, pekoe (φύλλο) προσδιορίζουν το δεύτερο και το τρίτο φύλλο που είναι και αυτά πολύ τρυφερά κι έχουν κεχριμπαρένιο χρώμα.

 • Μπανγκλαντές

  Η ιστορία του τσαγιού στο Μπανγκλαντές μας οδηγεί στο 1840 όπου καλλιεργήθηκε μία πρωτοπορειακή φυτεία στις πλαγιές των λόφων στη Chittagong. Η πρώτη φυτεία για εμπορική χρήση ιδρύθηκε το 1857 στην Mulnichera του Sylhet.
  Κατά τη διάσπαση του 1947, στο τότε Ανατολικό Πακιστάν και σημερινό Μπανγκλαντές, υπήρχε ένας πολύ μικρός αριθμός φυτειών. Εφαρμόζοντας όμως τις κατάλληλες πολιτικές, κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό τους καθώς και τη συνολική παραγωγή και κατανάλωση μέσα στα δεκαπέντε χρόνια που ακολούθησαν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1971 η βιομηχανία του τσαγιού καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς (κακή διαχείριση πόρων, ανεπαρκής παραγωγή, κατεστραμμένα εργοστάσια κλπ). Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση ανέπτυξε και εφήρμοσε ένα αναπτυξιακό δωδεκαετές πρόγραμμα. Σε αυτό συνέβαλαν επιπλέον η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση με οικονομική και τεχνική υποστήριξη.
  Σήμερα με διάφορα προγράμματα επιδιώκεται η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εθνικών μειονοτήτων που δουλεύουν στις φυτείες, η εκπαίδευση και η ειδιίκευση των μικρών καλλιεργητών καθώς και η διευκόλυνση της παραγωγής με την χορήγηση δωρεάν φυτωρίων.
  Η παραγωγή του Μπανγκλαντές είναι κυρίως μαύρο τσάι CTC και ένα πολύ μικρό ποσοστό σε φύλλο. Η δε παραγωγή πράσινου τσαγιού είναι εξαιρετικά μικρή και σε πρώιμο στάδιο. Το μαύρο τσάι είναι αρκετά δυνατό, πίνεται σκέτο αλλά και με γάλα και χρησιμοποιείται σε χαρμάνια.

Showing 1 - 1 of 1 item
Showing 1 - 1 of 1 item