Subcategories
Είναι το αποικιακό όνομα της Σρί Λάνκα. Η τρίτη χώρα σε μέγεθος παραγωγής τσαγιού στον κόσμο. Η πώληση του τσαγιού γίνεται στο Κολόμπο, μέσω των δημοπρασιών δύο φορές την εβδομάδα. Η Σρί Λάνκα παράγει σχεδόν αποκλειστικά μαύρο τσάι. Η παραγωγή πράσινου τσαγιού είναι πολύ περιορισμένη. Έξάλλου, είναι αδύνατο να ανταγωνιστούν τις παραδοσιακές υπερδυνάμεις, Κίνα και Ιαπωνία. Παρόλα αυτά το Silver Tips, είναι ένα πολύ αξιόλογο λευκό τσάι που παράγεται στην Κεϋλάνη.
Το τσάι, ως προς την ποιότητα, το κατατάσσουν σε τρείς κατηγορίες ανάλογα με το υψόμετρο της περιοχής που καλλιεργείται. Δηλαδή, έχουμε τσάι Ορεινό (Highgrown), που καλλιεργείται σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 1200 μέτρα, Μεσαίου υψομέτρου (Midgrown), που καλλιεργείται από 600-1200 μέτρα και Χαμηλού υψομέτρου (Lowgrown), που καλλιεργείται ως τα 600 μέτρα. Μέσα σε αυτές τις τρείς βασικές κατηγορίες υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές περιοχές, ιδιαίτερα ξεχωριστές, οι κήποι.
Εδώ η παραγωγή είναι εξαιρετικά μικρή, το μικροκλίμα όμως της κάθε περιοχής ευνοεί ιδιαίτερα την ποιότητα του τσαγιού, που γίνεται έντονα αρωματικό και με εκπληκτική γεύση. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους κήπους Devithurai, Nayapane, Kaipoogala, Polgahawila, Katandola. Γεωγραφικές περιοχές της Σρί Λάνκα που είναι γνωστές για την ποιότητα του τσαγιού τους είναι η Nuwara Eliya, Uva, Kandy, Dimpula και άλλα.
Το τσάι της Κεϋλάνης προσφέρει στον καταναλωτή μια περιπέτεια σε φίνες και διαφορετικές μεταξύ τους γεύσεις που εξαρτώνται από την περιοχή που έχει αναπτυχθεί το φυτό και την ιδιαιτερότητα του μικροκλίματος. Συχνά το τσάι της Κεϋλάνης γίνεται χαρμάνι με τσάι άλλων περιοχών και ίσως να βρείτε διαφορές στα παρακάτω είδη που είναι αυθεντικά και όχι χαρμάνια.
Το τσάι της είναι κυρίως μαύρο και γνωστό από τις δύο μεγάλες περιοχές του Assam και του Darjeeling.
Το Assam βρίσκεται στις ανατολικές πεδιάδες της Ινδίας. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή παραγωγής τσαγιού και εκτείνεται από τη μία πλευρά του ποταμού Βραχμαπούτρα μέχρι τα σύνορα με το Μπανγκλαντές και τη Βιρμανία. Ιστορικά, η περιοχή έρχεται δεύτερη μετά τη νότια Κίνα, στην εμπορική εκμετάλλευση του φυτού. Μάλιστα σε αυτές τις δύο περιοχές τα τεϊόδενδρα προϋπήρχαν και δε χρειάστηκε η μεταφορά τους από άλλες περιοχές. Γι αυτό το λόγο, και επιστημονικά αναφέρονται ως Camelia Assamica και Camelia Sinensis. Το τσάι από το Assam χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε χαρμάνια για πρωινό τσάι και πίνεται ως τονωτικό. Το τσάι έχει σκούρο εκχύλισμα, είναι πλούσιο και πυκνό κι έχει δυνατό χαρακτηριστικό άρωμα.
Το τσάι του Darjeeling μεγαλώνει στους πρόποδες των Ιμαλαΐων στη βορειοανατολική Ινδία. Η ασύγκριτη ποιότητα του, η ξεχωριστή γεύση και το άρωμα του είναι αποτέλεσμα τοποθεσίας, κλίματος, σύστασης εδάφους, μεγάλου υψομέτρου - φτάνει τα 1750 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, προσεκτικής καλλιέργειας, φροντισμένης ζύμωσης... Όλα αυτά συντελούν ώστε το Darjeeling να κερδίσει το όνομα "η Σαμπάνια των Τσαγιών". Εκτός από μαύρο τσάι, υπάρχουν και κήποι που παράγουν πράσινο τσάι όπως πχ. ο Avongrove που παράγει αποκλειστικά πράσινο τσάι εξαιρετικής ποιότητας.
Λόγω της μοναδικότητάς και της εξαιρετικής αξίας των τσαγιών της περιοχής, πολλοί καπηλεύονται τη φήμη του για να πουλήσουν τσάι υποδεέστερης ποιότητας και αξίας. Έτσι ενώ παράγονται περίπου 10 εκατομμύρια κιλά αυθεντικού Darjeeling ετησίως, παγκοσμίως πωλούνται περισσότερα απο 60 εκατομμύρια κιλά. Για να προστατεύσει την παραγωγή του τσαγιού της και ειδικότερα το τσάι που παράγεται στη περιοχή του Darjeeling η Ινδία, το 1953, ίδρυσε ένα κρατικό οργανισμό, ο οποίος έχει κατοχυρώσει διεθνώς, αφ' ενός μεν το όνομα Darjeeling σαν ονομασία προέλευσης, αφετέρου δε ένα μοναδικό σήμα που πιστοποιεί ότι το τσάι είναι 100% Darjeeling και πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Το σχέδιο πιστοποίησης που έχει οριστεί απο τον κρατικό οργανισμό καλύπτει όχι μόνο τα στάδια απο την καλλιέργεια ως την εξαγωγή, αλλά και όλη τη διακίνηση μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Ταυτόχρονα ο οργανισμός παραχωρεί και το δικαίωμα χρήσης του ονόματος και του σήματος σε όσους διακίνουν το αυθεντικό Darjeeling, χορηγώντας τους έναν μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης.
Ο οίκος τσαγιού Madras είναι η πρώτη εταιρεία που απέκτησε το προνόμιο χρήσης του ονόματος και του σήματος του Darjeeling, έχοντας την πρωτοπορία της αδειοδότησης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.
Για την ποιότητα των φύλλων και του εκχυλίσματος των τσαγιών του Assam και του Darjeeling έχει καθιερωθεί μία διεθνής ονοματολογία με τα εξής αρχικά: S, F,T, G, F, O, P, που σημαίνουν :
Το S, αρχικό της λέξης supreme (εξαιρετικό) προσδιορίζει το χρώμα και το εκχύλισμα.
Τα αρχικά F, T, G, σημαίνουν F, fancy (πολύ ωραίο, φανταστικό) T, tippy (από κορυφές) G, golden (χρυσαφένιο) και προσδιορίζουν την ποιότητα των φύλλων που συλλέγονται. Δηλαδή, την κορυφή, το φύλλο που δεν έχει ανοίξει ακόμη και καλύπτεται από ένα χρυσαφένιο ή ασημένιο χνούδι.
Το F, flowery (αρωματικό) προσδιορίζει το χαρακτηριστικά δυνατό άρωμα που έχει.
Τα αρχικά O, orange (πορτοκαλί) και P, pekoe (φύλλο) προσδιορίζουν το δεύτερο και το τρίτο φύλλο που είναι και αυτά πολύ τρυφερά κι έχουν κεχριμπαρένιο χρώμα.
Ο θάμνος του τσαγιού είναι αειθαλής σε τροπικά κλίματα όπως στην Κένυα. Έτσι, τα φύλλα συλλέγονται κάθε 17 μέρες όλο το χρόνο και δεν υπάρχουν τα γνωστά first, second ή autumnal flush. Παρόλα αυτά καλύτερης ποιότητας φύλλα θεωρούνται αυτά που συλλέγονται τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη και Ιούλη. Το τσάι ευδοκιμεί σε υψόμετρο 5 ως 7 χιλιάδων ποδών και δέχεται την απαραίτητη για την ανάπτυξη του υγρασία της λίμνης Βικτώρια. Η παραγωγή του ξεκίνησε το 1903 αλλά η εμπορική του καλλιέργεια μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Η Μ. Βρετανία αγοράζει πάνω από το 50% της συνολικής παραγωγής. Το τσάι της Κένυας, χάρη στο σκούρο εκχύλισμα και τη μεστή του γεύση, χρησιμοποιείται όχι μόνο σε σακουλάκια αλλά και ως συστατικό πολλών χαρμανιών.
Το τσάι της Κένυας είναι κυλινδρισμένο με τη διαδικασία CTC. Εκτός από δύο κλασικά χαρμάνια τσαγιού - A Quality και BOPF, στη συλλογή μας θα βρείτε και τσάγια από τους κήπους Roret, Matuta, Masingi και Bondet.
Τα είδη με το χαρακτηριστικό BP1 είναι ανώτερα ποιοτικά από τα PF1 και όπως θα παρατηρήσετε και οπτικά, οι κόκκοι τσαγιού είναι μεγαλύτεροι και χωρίς τρίμματα.
Όλα αυτά τα τσάγια είναι ιδανικά για πρωινό ξύπνημα και συνδυάζονται ευχάριστα με γάλα. Θα πρέπει να προσέξετε το σουρωτηράκι που θα χρησιμοποιήσετε, γιατί το τσάι είναι λεπτό και διαπερνά σχετικά εύκολα τις τρύπες. Εμείς σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τα χάρτινα φίλτρα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.