Τσάι

Μία λέξη που κρύβει μέσα της χιλιετίες ιστορίας, φιλοσοφίας, πολιτισμού, τρόπου ζωής κοινωνικών ομάδων και ολόκληρων κρατών. Το πιο διαδεδομένο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό. Κι όμως γνωρίζουμε τόσα λίγα γι αυτό. Για τους περισσότερους το τσάι καλύπτεται μέσα στο μύθο και το μυστήριο, στη μεγαλοπρέπεια μίας τελετουργίας και στην αυστηρή τυπικότ...

Μία λέξη που κρύβει μέσα της χιλιετίες ιστορίας, φιλοσοφίας, πολιτισμού, τρόπου ζωής κοινωνικών ομάδων και ολόκληρων κρατών. Το πιο διαδεδομένο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό. Κι όμως γνωρίζουμε τόσα λίγα γι αυτό. Για τους περισσότερους το τσάι καλύπτεται μέσα στο μύθο και το μυστήριο, στη μεγαλοπρέπεια μίας τελετουργίας και στην αυστηρή τυπικότητα που διαδίδεται μέσω των αιώνων, εμφανίζοντας τους καταναλωτές του σαν εκκεντρικούς και προνομιούχους. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει αρκετά. Το τσάι είναι γεύση, άρωμα, υγεία, διάθεση, συντροφικότητα, σχέση, αρμονία, ισορροπία, πνεύμα, διαλογισμός..... Είναι όλα αυτά μαζί και ότι άλλο μπορεί κανείς να νιώσει κρατώντας και πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι.
Το τσάι δεν είναι ένα αρωματικό φυτό - όπως νομίζουν οι περισσότεροι- που απλά συλλέγεται και αποξηραίνεται. Το τσάι προέρχεται από τα φύλλα της κινεζικής καμέλιας, δηλαδή του τεϊόδενδρου και για να φθάσει στη μορφή που το γνωρίζουμε περνά από κάποια σταδια επεξεργασίας. Στο πρώτο στάδιο, τα φρεσκοκομμένα φύλλα του τσαγιού μαραίνονται ή συνθλίβονται ελαφρά με αποτέλεσμα να ελευθερώνονται τα αιθέρια έλαια και κάποια ένζυμα. Στο δεύτερο στάδιο τα φύλλα κυλινδρίζονται, ενώ στο τρίτο στάδιο συντελείται η ζύμωση (οξείδωση), που ανάλογα με το ποσοστό της χωρίζει το τσάι σε βασικές κατηγορίες όπως στο πράσινο, το oolong και το μαύρο. στο τελευταίο στάδιο σταματά η ζύμωση με την αποξήρανση. Δείτε εδώ: Πώς να διαλέξω το τσάι μου;

Περισσότερα

Τσάι Υπάρχουν 352 προϊόντα.

Υποκατηγορίες

 • Μαύρο Τσάι

  Αρχικά, το τσάι ήταν μόνο πράσινο. Όταν όμως η φήμη του ταξίδεψε στο εξωτερικό και άρχισε να εξάγεται από την Κίνα, το πρόβλημα της συντήρησης του κατά την διακίνηση, ήταν μεγάλο. Το πρόβλημα λύθηκε την εποχή της δυναστείας των Ming με την πρώτη παραγωγή του μαύρου τσαγιού. Άφηναν το τσάι να ζυμωθεί φυσικά, μέχρι τα φύλλα του να αποκτήσουν το κόκκινο χρώμα του χαλκού και μετά σταματούσαν τη ζύμωση με ζεστό αέρα. Ακόμη και σήμερα αυτή είναι η διαδικασία, που καθορίζει το χρώμα, το σχήμα, τη γεύση και το άρωμα του μαύρου τσαγιού. Όλες οι χώρες που έχουν φυτείες τσαγιού, παράγουν μαύρο τσάι, εκτός από την Ιαπωνία. Οι πιο γνωστές για την καλή ποιότητα του μαύρου τσαγιού τους είναι η Ινδία, η Κεϋλανη (Sri Lanka), η Κίνα και η Κένυα.

 • Πράσινο Τσάι

  Πρίν από εκατοντάδες χρόνια το τσάι ήταν μόνο πράσινο. Αυτό το τσάι δεν έχει υποστεί καθόλου ζύμωση και γι' αυτό τα φύλλα του παραμένουν πράσινα.
  Το πράσινο τσάι δεν είναι μόνο ένα ρόφημα. Βοηθά στη σωστή λειτουργία του οργανισμού με πολλούς τρόπους. Είναι πλούσιο σε φθόριο και προστατεύει από την τερηδόνα. Μειώνει τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, και γενικά τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο αίμα. Δρα ευεργετικά στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης. Βοηθά την πέψη και είναι λιποδιαλυτικό. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες) και τα τελευταία χρόνια έχουν εντατικοποιηθεί οι έρευνες για τα αποτελέσματα του πράσινου τσαγιού εναντίον του καρκίνου. Βέβαια το πράσινο τσάι δεν είναι φάρμακο, αν και σε πολλές χώρες είναι βασικό συστατικό ιατρικών παρασκευασμάτων. Τα ευεργετήματα του πράσινου τσαγιού, όχι μόνο έχουν επαληθευτεί στο πέρασμα των αιώνων αλλά επιβεβαιώνονται διαρκώς με σύγχρονες έρευνες. Γι αυτό το λόγο, εκτός από την Κίνα και την Ιαπωνία, κι άλλες χώρες παραγωγής τσαγιού ξεκίνησαν να παράγουν πράσινο τσάι. Όμως οι Κινέζοι γνωρίζουν το τσάι και τα μυστικά του εδώ και 5000 χρόνια γι' αυτό και το δικό τους πράσινο τσάι δεν συγκρίνεται ποιοτικά με κανένα άλλο. Στην Κίνα, η καλλιέργεια, το μάζεμα, η επεξεργασία κάνουν το κάθε τσάι μοναδικό, σαν ένα εργο τέχνης. Είναι δεκάδες, ίσως εκατοντάδες, τα είδη πράσινου τσαγιού που παράγονται σε αυτή τη χώρα.

 • Τσάι Oolong

  Πιστεύεται ότι το τσάι Oolong έχει σαν τόπο προέλευσης τα βουνά Wuyi  κατά μήκος των δυτικών συνόρων της επαρχίας Fujian κι εξάγεται από τον 18ο αιώνα. Αυτά τα βουνά είναι γνωστά για τους ενενήντα εννέα γκρεμούς και τις τριαντα έξι κορυφές τους, όλα καλυμμένα με τεϊόδενδρα. Σήμερα και άλλες περιοχές παράγουν Oolong, αλλά αυτή εξακολυθεί να έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή. Το Oolong είναι τσάι με μισή ζύμωση. Τα πράσινα φύλλα του τσαγιού που προορίζονται να γίνουν Oolong πρέπει να είναι αναπτυγμένα και να επεξεργαστούν αμέσως μετά το μάζεμα. Τα φύλλα πρώτα μαραίνονται στο φώς του ήλιου, μετά τινάζονται μέσα σε καλάθια από μπαμπού, για να τραυματιστούν οι άκρες τους. Μετά απλώνονται και τινάζονται διαδοχικά για να στεγνώσουν μέχρι η επιφάνεια των φύλλων να αποκτήσει ένα κιτρινωπό χρώμα, ενώ οι άκρες να κοκκινίσουν. Αυτή η "αντίδραση", οφείλεται στην επαφή των "τραυματισμένων" φύλλων με το οξυγόνο. Το άρωμα που αναδύεται εκείνη τη στιγμή μοιάζει με της ορχιδέας. Αυτή η περίοδος της ζύμωσης (ποσοστό 12-20%) σταματά μετά από 1,5 - 2 ώρες με ζεστό αέρα. Το τσάι Oolong είναι πάντα ολόκληρο φύλλο και δεν περνά από τη διαδικασία της κυλίνδρωσης.
  Το εκχύλισμα του Oolong έχει χρώμα από ανοικτό καφε-πράσινο εως ανοικτό πορτοκαλί-καφέ. Η γεύση του θυμίζει ώριμα φρούτα, λουλούδια και βρεγμένο δάσος.
  Αν και δεν είναι ευρύτερα γνωστό, η αλήθεια είναι ότι οι Κινέζοι το προτιμούν από το πράσινο για τις λιποδιαλυτικές του ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύεται οτι βοηθά στον καλύτερο μεταβολισμό και την καλή χώνεψη, σπάει τα λιπίδια από τις αρτηρίες και έχει καλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το πράσινο τσάι.

 • Λευκό Τσάι

  Ένα τσάι που εξακολουθεί να κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά του είναι το λευκό. Ένα από τα πιο σπάνια στον κόσμο. Υπάρχουν δύο ερμηνείες για την προέλευση του ονόματος του. Η πρώτη βασίζεται στο χρώμα του εκχυλίσματος του, που είναι πολύ ανοικτό, θα το χαρακτηρίζαμε ακόμη και "χλωμό". Η δεύτερη ερμηνεία βασίζεται στο πιο σπάνιο τσάι αυτής της κατηγορίας, Silver Needles (Yin Zhen) που μαζεύεται δύο μέρες το χρόνο και αποτελείται μόνο από τα μεστωμένα τρυφερά μπουμπούκια των φύλλων, πριν ανοίξουν και είναι καλυμμένα με ένα άσπρο, σχεδόν ασημένιο, χνούδι. Έχει διακριτικό άρωμα και πολύ λεπτή χαρακτηριστική γεύση που για να εκτιμηθεί απαιτεί εξάσκησηστις χαμηλής έντασης γεύσεις.
  Το λευκό τσάι δεν περνά από τη διαδικασία της ζύμωσης. Μόλις το μαζέψουν, το αφήνουν για λίγο να μαραθεί και να εξατμιστεί η φυσική του υγρασία και μετά το στεγνώνουν.
  Το ποσοστό των ευεργετημάτων του λευκού τσαγιού είναι αυξημένο σε σχέση με το πράσινο.
  Εκτός από το Silver Needlesυπάρχουν και άλλες ποιότητες λευκού τσαγιού: Pai Mu Tan, Red Peony, Kung Mee κλπ. που αποτελούνται και από μπουμπούκια φύλλων αλλά και που μαζεύονται πολύ νωρίς την άνοιξη. Αυτές οι ποιότητες έχουν πιο έντονη γεύση, πιο δυνατό άρωμα και είναι προσιτές σε όλους.
  Το εκχύλισμα είναι διαυγές, κιτρινωπό και πίνεται χωρίς γάλα ή ζάχαρη μετά από ένα γεύμα σαν υγιεινό χωνευτικό ή σαν ένα ελαφρύ απογευματινό ρόφημα.

 • Κρύο Τσάι

  Κρύο Τσάι

 • Pu-Erh

  Το Pu-Erh ανήκει στην κατηγορία Oolong, δηλαδή τσάι με μικρό ποσοστό ζύμωσης, και προέρχεται από την ποικιλία Dayeh όπου τα τεϊόδενδρα είναι πλατύφυλλα και μοιάζουν περισσότερο με τα αυθεντικά τεϊόδενδρα των αρχαίων χρόνων και απαιτούν ειδικές συνθήκες ανάπτυξης. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές της Δυναστείας των Song (960-1126) οι κάτοικοι στα σύνορα Yunnan - Θιβέτ έπιναν το Pu-Erh από την εποχή της δυναστείας των Tang.(618-907). Από τα ψηλά και δυσπρόσιτα βουνά της επαρχίας Γιουνάν, τα φύλλα του τσαγιού μεταφέρονταν από στρατιώτες μέσα σε καλάθια στην πόλη Pu-Erh για την επεξεργασία και πώληση. Έτσι προέκυψε και το όνομα, παρόλο που η πόλη δεν παρήγαγε τσάι. Λέγεται επίσης ότι τα στρατεύματα του Kublai Khan, που προσπαθούσαν να διαφυλάξουν την ειρήνη στα νοτιοδυτικά σύνορα, μετά την κυριαρχία των Μογγόλων τον 13ο αιώνα, έκαναν το Pu-Erh γνωστό στην υπόλοιπη Κίνα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Όπως αναφέρει ο μεγάλος δάσκαλος του τσαγιού Lu Yu, το Pu-Erh είχε πολύ μεγάλη αξία κατά τη δυναστεία των Ming (1368-1644).
  To Pu-Erh θεωρείται καταπραϋντικό για τη δυσπεψία και τη διάρροια. Σύγχρονες ιατρικές έρευνες έδειξαν την αποτελεσματικότητα του στην πέψη, τη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Το Pu-Erh θεωρείται κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους.
  Τη γεύση του θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε ως "γήινη" και "παραωριμασμένη". Όσοι όμως το δοκιμάζουν για πρώτη φορά μπορεί να την χαρακτηρίσουν "μουχλιασμένη".

ανά σελίδα
Προβάλλονται 349 - 352 από 352 αντικείμενα
Προβάλλονται 349 - 352 από 352 αντικείμενα