Μία λέξη που κρύβει μέσα της χιλιετίες ιστορίας, φιλοσοφίας, πολιτισμού, τρόπου ζωής κοινωνικών ομάδων και ολόκληρων κρατών. Το πιο διαδεδομένο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό. Κι όμως γνωρίζουμε τόσα λίγα γι αυτό. Για τους περισσότερους το τσάι καλύπτεται μέσα στο μύθο και το μυστήριο, στη μεγαλοπρέπεια μίας τελετουργίας και στην αυστηρή τυπικότ...
Μία λέξη που κρύβει μέσα της χιλιετίες ιστορίας, φιλοσοφίας, πολιτισμού, τρόπου ζωής κοινωνικών ομάδων και ολόκληρων κρατών. Το πιο διαδεδομένο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό. Κι όμως γνωρίζουμε τόσα λίγα γι αυτό. Για τους περισσότερους το τσάι καλύπτεται μέσα στο μύθο και το μυστήριο, στη μεγαλοπρέπεια μίας τελετουργίας και στην αυστηρή τυπικότητα που διαδίδεται μέσω των αιώνων, εμφανίζοντας τους καταναλωτές του σαν εκκεντρικούς και προνομιούχους. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει αρκετά. Το τσάι είναι γεύση, άρωμα, υγεία, διάθεση, συντροφικότητα, σχέση, αρμονία, ισορροπία, πνεύμα, διαλογισμός..... Είναι όλα αυτά μαζί και ότι άλλο μπορεί κανείς να νιώσει κρατώντας και πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι.
Το τσάι δεν είναι ένα αρωματικό φυτό - όπως νομίζουν οι περισσότεροι- που απλά συλλέγεται και αποξηραίνεται. Το τσάι προέρχεται από τα φύλλα της κινεζικής καμέλιας, δηλαδή του τεϊόδενδρου και για να φθάσει στη μορφή που το γνωρίζουμε περνά από κάποια σταδια επεξεργασίας. Στο πρώτο στάδιο, τα φρεσκοκομμένα φύλλα του τσαγιού μαραίνονται ή συνθλίβονται ελαφρά με αποτέλεσμα να ελευθερώνονται τα αιθέρια έλαια και κάποια ένζυμα. Στο δεύτερο στάδιο τα φύλλα κυλινδρίζονται, ενώ στο τρίτο στάδιο συντελείται η ζύμωση (οξείδωση), που ανάλογα με το ποσοστό της χωρίζει το τσάι σε βασικές κατηγορίες όπως στο πράσινο, το oolong και το μαύρο. στο τελευταίο στάδιο σταματά η ζύμωση με την αποξήρανση. Δείτε εδώ: Πώς να διαλέξω το τσάι μου;
Κατάλογος
Φόρτωση ...
Υποκατηγορίες
Αρχικά, το τσάι ήταν μόνο πράσινο. Όταν όμως η φήμη του ταξίδεψε στο εξωτερικό και άρχισε να εξάγεται από την Κίνα, το πρόβλημα της συντήρησης του κατά την διακίνηση, ήταν μεγάλο. Το πρόβλημα λύθηκε την εποχή της δυναστείας των Ming με την πρώτη παραγωγή του μαύρου τσαγιού. Άφηναν το τσάι να ζυμωθεί φυσικά, μέχρι τα φύλλα του να αποκτήσουν το κόκκινο χρώμα του χαλκού και μετά σταματούσαν τη ζύμωση με ζεστό αέρα. Ακόμη και σήμερα αυτή είναι η διαδικασία, που καθορίζει το χρώμα, το σχήμα, τη γεύση και το άρωμα του μαύρου τσαγιού. Όλες οι χώρες που έχουν φυτείες τσαγιού, παράγουν μαύρο τσάι, εκτός από την Ιαπωνία. Οι πιο γνωστές για την καλή ποιότητα του μαύρου τσαγιού τους είναι η Ινδία, η Κεϋλανη (Sri Lanka), η Κίνα και η Κένυα.
με cranberry, κόκκινο κενταύριο, γλυκόριζα, αρώνια & rowan berries