Ταξιδεύουμε και ανακαλύπτουμε πως απολαμβάνουν το τσάι τους άλλοι λαοί: Συνήθειες & παραδόσεις

Ταξιδεύουμε και ανακαλύπτουμε πως απολαμβάνουν το τσάι τους άλλοι λαοί: Συνήθειες & παραδόσεις

Το τσάι είναι ένα ρόφημα που συμβολίζει την επικοινωνία, την συμπάθεια, την αρμονία στις σχέσεις,   τη φιλία και γενικά τις στιγμές που μοιραζόμαστε με τους άλλους.  

Στην ΙΝΔΙΑ φτιάχνουν το τσάι με διάφορους τρόπους. Άλλοτε το φτιάχνουν και το σερβίρουν σύμφωνα με τις Βρετανικές συνήθειες, δηλαδή με γάλα και ζάχαρη και άλλοτε βράζουν τα φύλλα μαζί μεγάλα, νερό, ζάχαρη και μπαχαρικά (massala) 

Στο ΘΙΒΕΤ πάλι, προτιμούν το πράσινο ή το oolong compressed, συμπιεσμένο σε τούβλα ή πίτες. Σπάνε κομμάτια, τα βράζουν με νερό, σουρώνουν και προσθέτουν γάλα κατσίκας ή βούτυρο από γιοκ και αλάτι. 

Στην ΑΙΓΥΠΤΟ πίνουν μαύρο τσάι πολύ δυνατό με ζάχαρη αλλά χωρίς γάλα, σερβιρισμένο σε γυάλινα ποτήρια. Καμιά φορά αρωματίζουν το τσάι τους με μέντα. 

Οι ΜΑΡΟΚΙΝΟΙ προτιμούν το πράσινο gunpowder, φτιαγμένο με πολλή ζάχαρη και αρωματισμένο με φύλλα μέντας ή δυόσμου. Βάζουν το τσάι σε όρθια τσαγιέρα με μακρύ ρύγχος και το σερβίρουν από ψηλά σε γυάλινα στενά και ψηλά ποτήρια. 

Στην ΤΟΥΡΚΙΑ φτιάχνουν το τσάι σε ντεμλίκι, όπως περίπου με το σαμοβάρι. Το σερβίρουν σε μικρά γυάλινα ποτηράκια και κερνάνε στα σπίτια, στα καταστήματα, στα γραφεία καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Στο ΙΡΑΝ & το ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ σερβίρουν το τσάι σε μικρά πορσελάνινα μπολάκια. Πράσινο τσάι το καλοκαίρι για να ξεδιψούν, μαύρο το χειμώνα σαν πιο θερμαντικό.

Οι Ρώσοι παλιά χρησιμοποιούσαν τα σαμοβάρια. Τώρα πια φτιάχνουν το τσάι τους σε τσαγιέρα. Πίνουν και μαύρο και πράσινο τσάι. Εθιμοτυπικά βάζουν ένα κομμάτι ζάχαρη στο στόμα ή μια κουταλιά μαρμελάδα βατόμουρο ή φραγκοστάφυλο και μετά ρουφούν μα γουλιά τσάι.  

Ο Πούσκιν έλεγε: «Έκσταση είναι ένα ποτήρι τσάι κι ένα κομμάτι ζάχαρη στο στόμα»

Στην ΑΜΕΡΙΚΗ τέλος, προτιμούν τον καφέ. Τους καλοκαιρινούς μήνες όμως καταναλώνουν πολύ παγωμένο τσάι.